Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

20 September 2008

Komponen BN wajar contohi SAPP

Oleh: Sahar Abdul Majid Sat | Sep 20, 08 | 9:17:18 am MYT KOTA KINABALU, 20 Sept (Hrkh) - Parti KeADILan Sabah menyifatkan keputusan Parti Maju Sabah (SAPP) keluar dari Barisan Nasional (BN) satu tindakan berani dan wajar dicontohi oleh parti komponen lain dalam BN. Iklan Ketua Angkatan Muda Keadilan Sabah Abdul Razak Jamil berkata, tindakan yang diambil oleh SAPP itu merupakan tindakan berani menyatakan prinsip perjuangan parti dan ianya wajar dicontohi. Sambil menyambut baik keputusan SAPP itu, Razak yang juga merupakan seorang peguam muda berkata, langkah bijak parti itu telah menyebabkan BN Sabah mula goyah. Menurutnya,walaupun selama ini BN Sabah sering mendakwa parti itu amat kukuh dan sukar untuk digugat oleh mana-mana parti pembangkang, namun suasana politik ketika ini menolak tanggapan itu. "Walaupun BN Sabah menafikannya, namun apa yang berlaku sekarang ini ramai di kalangan ahli BN sama ada yang berjawatan ataupun ahli biasa bakal menyertai Pakatan Rakyat di negeri ini," kata Razak ketika dihubungi semalam. Sehubungan dengan itu, beliau mempelawa SAPP menyertai Pakatan Rakayat kerana dengan gandingan mantap itu, hak bersama dan hak rakyat Sabah dapat diperjuangkan dengan sebaik mungkin yang tidak diperolehi semasa berada dalam BN sebelum ini. Ketika ditanya sama ada Pakatan Rakyat Sabah telah membuat pertemuan dengan parti itu bagi membincangkan halatuju perjuangan rakayat selain mempelawanya menyertai Pakatan Rakyat,beliau berkata,"setakat ini belum ada apa-apa pertemuan yang dirancangkan dan kita menyerahkannya kepada pucuk pimpinan negeri tetang hal ini." Pada 17 September baru-baru ini, perkembangan politik Sabah melakar satu lagi sejarah baru dalam politik tanah air apabila SAPP bertindak keluar daripada BN selepas tidak lagi yakin dengan kepimpinan BN untuk membela rakyat. - Harakahdaily._
16 September
Tanggal 16 September telah pun berlalu, bagi mereka yang menantikan sesuatu peristiwa bersejarah (perubahan tampuk pemerintahan negara) berlaku pada tarikh itu, merasakan ia cuma satu hari biasa yang tidak membawa apa-apa makna.
Bagi saya sebagai Anak Sabah Anak Malaysia, tarikh itu tetap merupakan satu tarikh keramat setiap tahun. Kerajaan berubah atau tidak, siapa pun perdana menteri, 16 September tetap harus diraikan setiap tahun sebagai Hari Malaysia! Harapnya bukan 16 September 2008 sahaja Hari Malaysia diperingati dan dirayakan di Semenanjung seperti yang dilakukan oleh para pendukung Pakatan Rakyat. Semoga ia menjadi acara tahunan yang diraikan di seluruh negara bagi memperingati kelahiran sebuah negara Malaysia yang berdaulat.
Semoga impian melihat perayaan Hari Malaysia yang meriah di seluruh negara akan menjadi kenyataan. Saya berkeyakinan bahawa ia bukanlah impian saya seorang tetapi ia adalah impian seluruh Anak Malaysia yang sedar betapa penting dan bermaknanya tarikh tersebut selain tarikh 31 Ogos.
Politik Sabah
Yong Teck Lee dan SAPP (Parti Maju Sabah) akhirnya telah menunjukkan semangat Malaysia Boleh dengan mengumumkan untuk meninggalkan BN yang semakin rapuh ikatan antara komponennya. Walaupun SAPP tidak menyertai Pakatan Rakyat, yang pastinya BN telah kehilangan dua orang MP di parlimen.
Perbuatan Datuk Yong dan partinya itu walaupun tidak mendapat sokongan sepenuhnya dari timbalan dan naib presiden SAPP, tetap menjadi tamparan hebat kepada BN, lebih-lebih lagi untuk menghadapi pilihanraya kecil Pensiangan.
Insya Allah, jika ada kelapangan saya akan turun ke Pensiangan bagi melihat secara langsung perjalanan kempen pilihanraya di sana nanti.

“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia