Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

20 March 2010

Persatuan Blogger Sabah Dan Royalti Minyak Sabah

Alhamdulillah, akhirnya pertemuan dengan beberapa nama besar dalam dunia penulisan blog di Sabah yang sememangnya dihajatkan dapat jua terlaksana. Tanggal 19 Mac 2010 menyaksikan para blogger Sabah dipertemukan dalam satu mesyuarat ringkas tetapi amat bermakna kepada semua. Walaupun pertemuan yang diaturkan berlangsung hanya di sebuah 'Curry House' tetapi dapatan yang terhasil akan membawa satu impak besar kepada komuniti blogger Sabah dan juga rakyat Sabah secara amnya.

Bertentang mata, bersahut bicara, bertukar idea dengan para 'otai' blogger Sabah yang diketuai saudara Mutalib MD, dan disertai tokoh dan penulis blog dari pelbagai lapisan masyarakat dan usia seperti Datuk Halik Zaman, Saudara Musli Oli, OKK Asnar Ibrahim, Jabar Khan, Abdullah Sani, juga para blogger muda seperti adik Adam Danial Jendy dan Zul Qairul Nizam yang masih dibangku persekolahan (sekadar menyebut beberapa nama)telah memberikan satu semangat baru kepada saya secara peribadi untuk lebih menumpukan perhatian kepada penulisan blog ini.

Pertemuan yang dirancang Persatuan Blogger Sabah ini bukanlah sekadar satu pertemuan untuk berbicara dan minum-minum kopi sahaja tetapi ia merupakan satu wadah untuk membicarakan agenda-agenda penting bukan sahaja kepada komuniti blogger di Sabah tetapi juga berlanjutan kepada kepentingan mempertahankan hak-hak rakyat Sabah keseluruhannya.

Datuk Halik Zaman dalam alu-aluannya menyatakan blogger bukan sekadar seorang penulis yang menghasilkan tulisan-tulisan remeh tetapi juga telah terbukti mempunyai peranan dalam menukar tampuk pemerintahan di beberapa buah negara-negara besar. Ucapan beliau itu membuktikan betapa tajamnya bicara susunan aksara yang diaturkan oleh seseorang blogger, apatah lagi sekiranya para blogger itu bergerak secara berpadu dalam satu komuniti.

Presiden Penaja Persatuan Bloggers Sabah, Mutalib MD, dalam ucapannya di hadapan puluhan Bloggers daripada seluruh Sabah di Kota Kinabalu kelmarin, menyatakan bahawa tugas utama para Bloggers Sabah bukan sahaja memastikan Kerajaan memajukan Negeri Sabah, tetapi punya tanggungjawab besar untuk membongkar segala penyelewengan para pemimpin dalam melaksanakan tugas mereka sebagai ‘Duta Rakyat’ dan ‘Khadam Rakyat.’

"Sabah memerlukan para Bloggers yang jujur memberi laporan, mengkritik, mengulas dan membuat analisa bukan kerana cemburu dan iri hati atau ada dendam kesumat di sebalik fakta yang disembunyikan, tapi ia mestilah berdasarkan bukti dan kenyataan yang sebenarnya,” tegas Mutalib MD lagi.

Majoriti blogger yang hadir dalam pertemuan tersebut menyatakan persetujuan atas cadangan saudara Mutalib MD untuk mendaftarkan Persatuan Bloggers Sabah sebagai sebuah pertubuhan yang berdaftar. Setiap blogger yang hadir telah diberikan peluang untuk memberikan idea dan pandangan mereka mengenai cadangan tersebut.

Persatuan Blogger Sabah juga membicarakan satu lagi agenda penting yang merupakan tarikan utama kepada kehadiran ramai blogger dalam pertemuan tersebut iaitu mengenai penganjuran ceramah dengan cadangan tajuknya 'Minyak Sabah Untuk Siapa' (tajuk sebenar belum ditetapkan). Ceramah yang akan diberikan oleh Yang Berhormat Mulia Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah selaku individu yang bertanggungjawab dalam perjanjian mengenai royalti minyak Sabah dan juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petronas yang pertama ini akan mendedahkan mengenai perkara-perkara yang sepatutnya mesti diketahui oleh setiap anak-anak Sabah tetapi tersembunyi dari pengetahuan kita semua selama ini.

Persatuan Blogger Sabah akan bekerjasama dengan para Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang ada di Sabah untuk menganjurkan ceramah umum ini. Sehubungan dengan itu Persatuan Blogger Sabah telah mengadakan satu lagi mesyuarat yang dilangsungkan pada sebelah malam di Hotel De Leeton, Kota Kinabalu, untuk berbincang dengan para wakil NGO yang bersetuju untuk menjadi penganjur bersama ceramah itu nanti. Bagi yang berminat untuk mengikuti perkembangan mengenai perkara ini diharapkan memantau blog ini atau laman sabahkini.net untuk mendapatkan perkembangan mutakhir.

Tahniah diucapkan kepada semua blogger yang telah berjaya meluangkan masa untuk hadir dalam kedua-dua pertemuan tersebut, insya Allah kita akan bertemu lagi dan diharapkan pertemuan akan datang dapat diatur lebih rapi dan teliti agar lebih ramai blogger dapat hadir untuk kita saling kenal-mengenali dalam dunia nyata.

Royalti Minyak 20 Peratus: Hak Sabah yang telah lama dinafikan

"Anwar memberitahu, antara agenda pakatan pembangkang yang akan dijelaskan ialah mengenai royalti minyak yang perlu dinaikkan kepada 20 peratus bagi Sabah, Sarawak dan Terengganu memandangkan semua negeri tersebut kebetulan merupakan negeri termiskin."

Membaca kenyataan ini bagi anak-anak Sabah, Sarawak, dan Terengganu yang telah lama memperjuangkan tuntutan menaikkan royalti minyak, sudah pasti berasa sedikit gembira kalaupun tidak sangat gembira.

Berita yang sudah lama dinanti-nantikan ini pastinya suatu perkhabaran yang indah untuk menjadi halwa telinga mereka yang telah lama merasa tertindas di tanahair sendiri.

Jika hendak mengharapkan kerajaan sekarang ini, bolehlah dikata bagaikan bermimpi di siang hari, 5% pun kalau boleh ada yang hendak cilok. Adalah sangat tidak patut Negeri Sabah dan Terengganu yang kaya dengan hasil minyak jadi negeri termiskin di Malaysia..

Kami tidak mengharap untuk jadi negeri terkaya tetapi memadailah sekiranya rakyat Sabah mendapat peluang pekerjaan dengan gaji yang mampu untuk menyara diri dan keluarga. Tidak perlulah anak-anak Sabah berhijrah beramai-ramai ke Semenanjung seperti yang berlaku pada hari ini demi untuk mencari peluang rezeki yang lebih terjamin. Kehidupan anak-anak Sabah sekadar untuk hidup sahaja kerana walaupun pendapatan lebih lumayan sekiranya bekerja di semenanjung, wang yang dikumpul bertahun apabila dibawa balik ke Sabah paling lama pun akan bertahan hanya sebulan sahaja. Dengan kos tambang pergi balik sahaja menyamai gaji 2,3 bulan yang diperolehi di semenanjung bagi yang telah berkeluarga. Bukankah perkara ini boleh menjejaskan hubungan dalam institusi kekeluargaan yang dilaung-laungkan oleh kerajaan. Memadaikah bagi orang tua di kampung berhubung dengan anak-anak yang jauh di mata dengan hanya menggunakan telefon? Itu pun sekiranya di kampung tersebut ada talian telefon.

Bagi mereka yang pernah ke Sabah pastinya tahu bagaimanakah keadaannya di sana, betapa jauhnya Sabah tertinggal dari arus pembangunan yang deras memacu ekonomi di semenanjung.

Simpati juga saya hulurkan kepada rakyat Terengganu yang mengalami nasib sama tak serupa dengan rakyat Sabah. Sudahlah royalti hanya lima peratus, itu pun hendak dinafikan oleh kerajaan Persekutuan dengan pembayaran wang ehsan kononnya.

Saya tidak tahu, siapa yang lebih malang antara Sabah dan Terengganu, tetapi yang pastinya kedua-dua negeri ini memang malang kerana mempunyai hasil bumi yang kurang dinikmati oleh anak-anak negerinya. Perkara ini boleh diumpamakan seperti 'itik di air mati kehausan, ayam di kepuk mati kelaparan'.

Tuntutan untuk menaikkan royalti minyak ini bukanlah sesuatu yang baru bagi parti-parti politik Sabah. Inilah yang menjadi modal setiap kali pilihanraya tetapi malangnya tidak pernah mendapat jawapan yang menggembirakan dari pihak kerajaan persekutuan.

Dahulu kita dikejutkan dengan berita penahanan Datuk Dr Jeffrey Kitingan di bawah ISA atas tuduhan hendak membawa Sabah keluar dari Malaysia. Kenapa timbul soal begitu sekiranya Sabah hidup aman makmur di dalam Malaysia.

Rakyat mana yang akan berpuas hati sekiranya terasa negeri mereka dijajah, apa bezanya di bawah penjajahan British dahulu, hasil bumi dibawa balik ke England walaupun British mendakwa akan memajukan tanah jajahannya, bandingkan dengan situasi yang berlaku sekarang.

Kemanakah perginya hasil bumi Sabah yang kaya itu? Saya tidak sanggup pula andainya wujud Gerakan Sabah Merdeka seperti Gerakan Acheh Merdeka kerana tindakan sebegitu bukanlah jalan penyelesaian yang baik untuk rakyat. Tetapi siapakah dapat menghalang andainya kesedaran membela tanahair semakin membara di jiwa kami anak-anak Sabah andainya jalan diplomatik tertutup rapat pintunya.

Kerana bagi saya Anak Sabah Anak Malaysia, maju mundur biarlah bersama. Tiadalah namanya Malaysia andai tiada penyertaan Sabah dan Sarawak.

Nota: Ini adalah satu artikel lama yang saya tulis pada 2 tahun yamg lepas (24 April 2008) dan pernah dipaparkan di blog ini. Semasa saya menulis artikel ini, saya masih berada di semenanjung dan baharu sahaja berjinak-jinak dengan penulisan blog.

Artikel ini sengaja di paparkan semula bagi mengingatkan semua pembaca amnya dan anak-anak Sabah khasnya, betapa selama ini hak kita telah dinafikan, pemaparan semula ini juga bersesuaian dengan keadaan semasa iaitu RAKYAT SABAH AKAN MENDENGAR SENDIRI PENERANGAN MENGENAI PERJANJIAN PEMBAHAGIAN ROYALTI MINYAK SABAH OLEH YANG BERHORMAT MULIA TENGKU RAZALEIGH HAMZAH, CEO PETRONAS YANG PERTAMA PADA 2 APRIL 2010.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini, sering-seringlah berkunjung ke blog ini dan juga laman sabahkini.net.

Sesuai dengan motto blog ini,PERJUANGAN KEADILAN DAN HAK RAKYAT, HAPUSKAN DISKRIMINASI, blog ini akan bergabung tenaga dengan para blogger dari Persatuan Blogger Sabah yang diketuai oleh saudara Mutalib MD untuk memberikan sedikit info mengenai HASIL BUMI SABAH yang telah dinafikan kepada rakyat Sabah dulu, kini, dan harapnya TIDAK pada masa hadapan.

18 March 2010

Jangan Lupa Temujanji Kita Esok

Jom mesyuarat..Jam 10 pagi, 19 Mac 2010, Tingkat Satu, Hotel Deleton, Kota Kinabalu.

Kepada semua sahabat blogger anggota Persatuan Blogger Sabah yang mampu untuk menghadirkan diri esok, semoga pertemuan yang bakal diadakan ini akan membuahkan hasil yang bermanfaat untuk kita semua terutama sekali demi kepentingan rakyat Sabah. InsyaAllah saya sendiri akan cuba untuk menghadirkan diri, kita jumpa di sana..

Salam dari Lambunau..

17 March 2010

ARAH BUDAYA SENIMAN KITA

Kita sering terbaca berita yang mengatakan warga dalam negara kita ini kurang membaca. Dari kajian dan pukul rata seorang warga Malaysia dikatakan hanya membaca dua muka surat sahaja untuk satu tahun. Berbanding dengan 40 ke 50 buah buku untuk seorang warga Sweden atau Finland.

Hasilnya buku buku yang dicetak tidak terjual. Penulis kita agak susah untuk mencari makan. Budaya buku dan budaya ilmu tidak berkembang. Warga dalam negara kita ini tidak ambil pot tentang buku dan tulisan. Jauh sekali mereka hendak merapati buka sastera, buku falsafah atau buku budaya, pamiran lukisan, pementasan sandiwara atau teater.

Megapa ini berlaku? Apakah warga Malaysia ini – terutama manusia Melayu - amat culas dalam hal baca membaca dan berbudaya? Apakah manusia Melayu ini tidak ada keingian untuk tahu apa yang sedang berlaku di alam sekelilingnya. Atau apakah manusia Melayu ini telah menjadi bagitu mandul sehinggakan dia tidak dapat lagi melihat apa yang sedang berlaku terhadap keluarga, anak dan dirinya sendiri.

Memang betul pada ketika ini proses pembodohan orang-orang Melayu sedang berjalan dengan ligat. Proses ini tidak akan berjaya jika para seniman , para penulis dan para sasaterawan Melayu bangun dan menentang dan melawan proses pembodohan ini.

Disini peranan penulis/seniman/sasterawan cukup penting dalam memperkasa kembali fikrah yang selama ini telah diperbodohkan melalui budaya yang disebar luas oleh United Malays National Organisation.

Selama lebih dari 50 tahun hegemoni budaya United Malays National Organistaion telah melakar dan mengkonstruk cara warga Malaysia terutama manusia Melayu berfikir dan bergerak. Dengan bantuan lembaga - seperti lembaga feudal, lembaga keagamaan, lembaga tradisional Melayu – United Malays National Organisation telah berjaya memagar dan mengikat cara manusia Melayu befikir dan bergerak.

Apabila kita terbaca berita yang mengatakan kita semua ini kurang membaca maka kita menerima hakikat ini tanpa kita berfikir panjang atau menimbulkan pelbagai persoalan. Sikap ini adalah sikap yang salah. Inilah sikap hasil dari hegemoni budaya United Malays National Organisation. Budaya ini memalaskan kita untuk berfikit. Seharusnya - kita menimbulkan persoalan demi persoalan ke atas kenyataan tadi.

Kenapa agaknya manusia Melayu tidak suka membaca ?

Jika manusia Melayu tidak mahu atau tidak suka membaca buku maka mari kita selidiki apa sebenarnya isi buku itu. Jika manusia Melayu tidak ingin membaca sebuah nobel maka mari kita selidiki apa yang cuba dipaparkan oleh si penulis dalam didalam nobel itu. Jika manusia Melayu gagal untuk menghayati sebuah puisi – maka mari kita lihat dan selidiki apa isinya pusi itu. Jika mansia Melayu tidak menghayati sebuah lukisan maka mari kita selami apa dia yang telah dilukis.

Selama lebih dari 20 tahun ini – buku-buku dari tulisan sasterawan kita, buku-buku yang cuba membawa hal ehwal semasa , buku buku yang dikatakan cuba membuka mata dan hati warga Malaysia – kebanyakan bergenre bodek. Puisi, teater dan sandiwara yang dipentaskan ke hadapan penonton banyak juga yang membawa unsur-unsur budaya bodek. Budaya bodek ini telah menjadi salah satu ciri yang amat penting dalam proses pembodohan manusia Melayu.

Cara untuk memahami budaya bodek ini berkembang dan bergerak cukup senang. Contohnya, ketika di zaman Islam Hadari dahulu banyak buku yang ditulis tentang Islam Hadari. Banyak seminar-seminar akdemik dianjurkan tentang Islam Hadari. Ada tetaer dipentaskan tentang Islam Hadari. Ada kajian-kajian di jalankan tentang Islam Hadari. Ada lagu, ada puisi, ada musik, ada pamiran lukisan tentang Islam Hadari.

Seorang penulis puisi yang bercita cita ingin melihat puisinya diterbitkan dalam akhbar tidak dapat tidak akan melakar Islam Hadari sebagai tema puisinya. Seorang pensyarah yang ingin membuat kajian ilmiah pasti akan membuat kajian tentang Islam Hadari. Ini untuk memastiikan kajian ini akan diluluskan oleh universiti dan akan mendapat dana. Di sekolah pula akan ada pertandingan menulis karangan dan essei tentang Islam Hadari. Akan diadakan pertanding berbahas atau berbalas pantun tentang Islam Hadari.

Sebuah pereka desin papan tanda juga akan meletakan logo Islam Hadari - agar logo ini akan mendapat kelulusan pihak yang berkuasa sebelum di sebarkan ditepi tepi jalan. Iklan-iklan di akhbar, radio atau tv juga akan menayangkan Islam Hadari. Drama tv juga mula berkisar dengan Islam Hadari.

Apabila pencadang Islam Hadari ini tidak ada kuasa lagi maka semua beralih kepada satu Malaysia. Proses yang sama akan berulang lagi. Proses membodek tetap berlaku. Justeru inilah caranya hegemoni budaya bodek bergerak dan menyerapi jauh ke dalam masyarakat kita.

Sebenarnya orang ramai tahu – semua yang terpampang ini adalah bodek. Malah si penulis , si penyaer, si pengkaji, si pembuat teater, si pembuat lagu, si pereka – semua tahu – apa yang mereka buat adalah membodek orang yang berkuasa pada ketika itu. Justeru kerja bodek mereka tidak membawa apa-apa yang menakjubkan.

Kerja kerja bodek – tidak menarik. Kerja kerja seni bodek tidak akan membuka pandangan orang ramai. Tulisan-tulisan bodek tidakkan mengancam untuk mengelodakkan fikrah yang beku. Kerja kerja seni membodek tidak akan mengusik jiwa. Nobel-nobel, cerpen-cerpen, puisi-puisi yang muncul hasil dari peraduan membodek tidak akan ada sesiapa yang akan membeli atau membacanya. Malah jika buku buku bodek ini ini di beri percuma besar kemungkinan buku ini akan menjadi penyelak pintu atau pengalas cerek panas. Inilah hakikatnya hasil kerja seni bodek.

Justeru kita tidak boleh menyalahkan manusia Melayu sebagai manusia yang malas membaca. Mereka malas membaca buku buku yang tidak ada kaitan dengan kehidupan mereka. Mereka culas membaca kerana mereka merasakan buku-buku ini tidak memberikan apa apa manafaat kepada kehidupan mereka.

Bayangkan jika buku-buku atau kerja kerja seni ini ada berkaitan – ada hubungan dengan kehidupan mereka - pasti manusia Melayu ini akan berhenti, melihat dan cuba mendengar apa yang cuba disampaikan oleh buku buku ini. Jika sebuah puisi ini indah dan ada hubungan dengan perjuangan kehidupan manusia Melayu – pasti puisi ini akan dihayati.

Apa yang diinginkan oleh warga Malaysia khasnya manusia Melayu hari ini adalah buku-buku dan kerja-kerja seni yang temanya memaparkan perlawanan. Buku-buku yang mengajukan tema perlawan terhadap penindasan. Perlawaan ini adalah perlawanan manusia Melayu yang tertindas dalam kehidupan harian mereka. Kehidupan harian yang mereka lalui dan alami. Justeru dengan sendirinya mereka akan dapat memahami dan menghayatinya kerja seni ini. Bukan buku buku yang berkhayal tentang kehidupan orang-orang kaya yang tidak ada talian dengan manjoriti manusia Melayu.

Puisi-puisi yang mengajukan tema penentangan terhadap kezaliman. Atau lagu lagu yang menggerakkan nadi dan jiwa mereka untuk bangun melawan. Atau shaer dan sajak yang melakar kehidupan mereka yang saban hari bertempuran dengan kezaliman dan penindasan. Jika tema ini yang digarap oleh para seniman pasti kerja seni mereka merebak luas.

Contoh terbaik – hari ini - tema besar yang sedang terpampang dalam dunia Melayu hari ini ialah konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim. Inilah tema besar yang tidak mungkin dapat disorok-sorok. Tema ini sedang menunggu penulis, penyaer, pemusik, pelukis – untuk digarap seseni mungkin.

Jika para penulis/ seniman/saterawan/pelukis/ pengiat teater gagal untuk melihat tema yang besar ini maka jangan marah kepada manusia Melayu. Jangan marah apabila buku tidak ada orang beli. Jangan marah apabila lagu tidak ada sesiapa mendengar. Jangan kecewa apabila pamiran lukisan hanya dilihat sebagai pamiran syiok sendiri. Jangan marah jika tak ada sesiapa ambil pot terhadap buku puisi bodek yang tidak ada siapa ingin membeli.

Hakikatnya manusia Melayu hari ini mahu mendengar bunyi dan suara laungan perjuangan. Manusia Melayu mahu mendengar pekikkan perlawanan. Manusia Melayu telah jelak dengan pusi bodek dan cinta. Manusia Melayu telah jelak dengan irama ampu dan cium tangan. Seniman yang melakar dan menggarap tema perjuangan adalah seniman yang akan dinobatkan oleh manusia Melayu.

15 March 2010

FORUM KHAS ‘MINYAK SABAH UNTUK SIAPA?’ 2 APRIL 2010

PERSATUAN Blogger Sabah akan mengadakan mesyuarat sebagai persediaan untuk mengadakan Forum Khas ‘MINYAK SABAH UNTUK SIAPA?’. Mesyuarat tersebut akan diadakan pada 19 Mac 2010 di Tingkat Satu, Hotel Deleton, Kota Kinabalu.

Sehubungan itu, Persatuan Blogger Sabah menjemput semua ahli yang tersenarai di portal www.sabahkini.net dan semua NGO yang berminat agar hadir ke mesyuarat berkenaan bermula pada jam 10 pagi.

Untuk makluman, Persatuan Blogger Sabah akan menjemput Mantan Menteri Kewangan Malaysia merangkap Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah untuk menjadi ‘Tetamu Utama’ dalam Forum Khas, ‘Minyak Sabah Untuk Siapa?’ yang dijadualkan pada 2 April 2010 di Kota Kinabalu.

Sabahkini.net yang dilantik sebagai ‘Portal Rasmi’ forum berkenaan akan membawa kepada anda liputan langsung daripada Forum PENTING tersebut.

Pastikan semua ahli Persatuan Blogger Sabah dan NGO yang berminat menghadiri mesyuarat Ad-Hoc untuk membincangkan beberapa perkara termasuk pengisian forum agar memberikan manfaat kepada rakyat Sabah dan Anak Negeri keseluruhannya.


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia