Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

04 January 2010

Nak Lapor Ke Mana Ni??

Dari kiri: Zainuddin, Susilo dan Hivilin

Oleh: SALIHIN LADJA MURA

PENAFIAN ‘Operator Komputer’, Hivilin Binijin @ Haslinda, 49, yang mengaku ‘dilantik’ sebagai Penolong Penguasa Pejabat Ko-Nelayan Kawasan Kunak oleh Pengurus Besar Ko-Nelayan mendedahkan amalan yang tidak sihat dan penyalahgunaan kuasa dalam Ko-Nelayan yang memerlukan siasatan segera Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Audit Negara.

Ketua Penerangan, Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah, Zainuddin Hassan, menyifatkan penafian Hivilin telah membongkar rahsia yang tersimpan sekian lama terutama perlantikannya yang tidak menurut peraturan dan penyalahgunaan kuasa Pengurus Besar serta campurtangan politik.

“Dalam surat Pengurus Besar Ko-Nelayan bil. KONEL (HQ) 500 bertarikh 1 Ogos 2007 menyebut pertukaran tempat bertugas Hivilin daripada Unit Petroleum ke Bahagian Pembangunan untuk menjalankan tugas sebagai Penolong Penguasa Pejabat KO-NELAYAN Kunak berkuatkuasa pada 16 Julai 2007. Namun pertukaran tersebut tidak melibatkan perubahan gaji dan gred jawatan. Beliau masih kekal F17,” ujar Zainuddin yang mendesak Pengurus Besar Ko-Nelayan, Haji Masood Salleh dikenakan tindakan ‘Surcaj’ dan tata tertib kerana menyalahguna kuasanya memindahkan Hivilin tanpa mengikut prosedur perpindahan yang sah.

Kata Zainuddin, beliau juga mendapati bahawa ‘perpindahan’ Hivilin yang berkuatkuasa pada 16 Julai 2007 menunjukkan bahawa Hivilin ‘ponteng kerja’ selama empat bulan iaitu daripada tarikh suaminya, Pegawai Daerah Kunak, Susilo Sumarto ditukarkan ke Kunak pada Februari 2007, namun terus menikmati ‘gaji buta’ selama tempoh tersebut.

Sebagai isteri kepada Ex-Officio, Hivilin lupa bahawa beliau tidak seharusnya mencemarkan imej perkhidmatan awam dengan ‘ponteng kerja’ kerana beliau tidak pernah kembali bekerja di Ko-Nelayan Kota Kinabalu setelah suaminya ditukarkan ke Kunak.

“Saya membuat dakwaan berasaskan kepada siasatan dan bukannya tuduhan atau fitnah melulu. Hivilin bukanlah VIP tetapi BN melayan beliau sebagai VVIP semata-mata kerana beliau isteri kepada Pegawai Daerah,” ujar Zainuddin yang mendesak agar Hivilin membayar balik gaji buta yang diterimanya selama ponteng kerja atau Haji Masood dikenakan ‘surcaj’ kerana bersubahat dengan Hivilin.

Zainuddin menyifatkan penafian Hivilin bagaikan cuba menegakkan benang yang basah kerana Kursus Induksi yang beliau ikuti pada 31 Januari 2003 ialah ketika beliau menjawat jawatan operator komputer dan bukannya Kursus Induksi Kenaikan Pangkat sebagai Pembantu Tadbir N17 dan memangku jawatan Penolong Penguasa Pejabat Ko-Nelayan Kunak.

“Pengwujudan jawatan yang tidak wujud dan status Ko-Nelayan Kunak masih di bawah Tadbir Urus Ko-Nelayan Tawau membuktikan bahawa perlantikan Hivilin semata-mata untuk membolehkan beliau mengikuti suaminya dan bukannya keperluan mendesak,” ujar Zainuddin yang kesal kerana Susilo mendiamkan perkara ini sejak sekian lama.

Agak keterlaluan kata Zainuddin, sebagai pegawai awam, Hivilin tidak sewajarnya membuat kenyataan akhbar kerana penjelasan isu perlantikan ini harus dibuat oleh Haji Masood yang mempunyai kuasa eksekutif mentadbir urus Ko-Nelayan tetapi tidak mempunyai locus-standi untuk memindahkan Hivilin menanggung kerja skel jawatan yang tidak tercapai Hivilin.

Zainuddin turut kesal kerana Susilo telah menyalahguna kuasanya membenarkan Ko-Nelayan berpejabat di Urusetia Daerah sedangkan sebagai entititi Badan Berkanun, Ko-Nelayan sewajarnya mempunyai bangunan sendiri atau menyewa premis lain.

“Saya mendesak agar Jabatan Audit dan SPRM menyiasat siapa yang menanggung kos pengubahsuaian dan pembaikan Pejabat Ko-Nelayan Kunak kerana kita dimaklumkan kesemuanya dibiayai pihak tertentu yang berkepentingan,” ujar Zainuddin yang akan membongkar lebih banyak amalan Ko-Nelayan Kunak terutama penyelewengan subsidi diesel dan pengagehan bantuan yang tidak sekata.

Ini Memang Melampau..

Oleh: SALIHIN LADJA MURA

GEJALA rasuah yang berleluasa di kalangan anggota dan pegawai kanan polis menyebabkan mereka semakin kurang ajar dan gagal menjaga imej PDRM yang selama ini dikaitkan dengan pelbagai salah laku jenayah dan kekerasan.

Terbaru, seorang pegawai polis, Inspektor Razali telah mencemarkan imej PDRM apabila menunjukkan isyarat lucah (menunjukan jari hantu) kepada seorang pemandu ketika memotong sebuah kereta Toyota SR di Batu 11, Jalan Apas sekitar jam 11 pagi, 31 Disember 2009 dan menunjukkan sikap bengis dan kasar kepada orang awam.

Ahli Jawatankuasa Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah, Citra Masadi (gambar) ketika menghubungi wartawan Sabahkini.net di Pantai Timur Sabah berkata, beliau kesal dengan kejadian dan kekasaran yang dilakukan oleh Inspektor Razali yang ‘membuli’ pengguna jalan raya.

“Walaupun siapapun dia, perlakuan menunjukkan isyarat lucah kepada orang awam dan menunjukkan kad kuasa dan menyalahguna kuasa polis adalah keterlaluan. Saya anggap sikap pegawai kanan polis ini amat biadap dan wajar disiasat oleh Lembaga Tata Tertib PDRM,” ujar Citra yang kesal kerana kejadian ini berlaku ketika manusia di seluruh dunia gembira dengan kedatangan tahun baru 2010.

Lebih memalukan kata Citra, pegawai Kanan Polis di Balai Polis Tawau enggan menerima laporan yang dibuat mangsa, sebaliknya pegawai polis yang bernama Kamaruddin memujuk mangsa agar membatalkan niatnya membuat laporan polis dan memanggil Inspektor Razali untuk menyelesaikan isu berkenaan secara penuh ‘tipu’ muslihat.

Dua jam sebelum membuat laporan, kata Citra, mangsa telah menghantar sms kepada beliau untuk mendapat nasihat dan tunjuk ajar beliau berhubung laporan polis yang akan dibuat di Balai Polis Tawau. Setelah disemak, Citra bersetuju dengan draf tersebut.

Namun mangsa dihalang daripada membuat laporan dan polis yang bernama Kamaruddin cuba memberi pelbagai helah termasuk melengahkan mangsa yang ingin membuat laporan sehinggalah Inspektor Razali datang dan memujuk mangsa agar tidak membuat laporan kerana beliau kesal dengan kejadian kekasaran pada waktu tengah hari tadi.

Mengikut draf laporan yang dihantar melalui sms kepada Citra, mangsa menyatakan bahawa;

“Pada lebih kurang jam 11 pagi, 31 Disember 2009, bertempat di Batu 11, Jalan Apas, Tawau, ketika ingin membuat pusingan di ‘U-Turn’, penumpang sebuah Ninja King putih bernombor SAA9322X yang dipandu terlalu rapat di belakang kereta saya menunjukkan isyarat lucah (menunjukkan jari hantu) ketika memotong, lalu saya mengekori kenderaan tersebut dan apabila sampai di kilometer 15, kenderaan tersebut berhenti dan lelaki tersebut keluar dari kereta dan dengan nada kasar bertanya saya, “Kenapa? Apa kau mau?”. Belum sempat saya bertanya kenapa beliau menunjukkan isyarat lucah, lelaki tersebut berkata, “Saya Inspektor Razali. Bah apa kau mau?” Saya datang ke balai membuat laporan agar polis menyiasat dan mendakwa lelaki berkenaan di bawah Undang-Undang Jenayah kerana berkelakuan kurang sopan menunjukkan isyarat lucah dan menyalahguna kuasanya menakutkan orang awam.”

Sehubungan itu, Citra akan menulis surat bantahan kepada Ketua Polis Negara agar mengambil tindakan tegas terhadap Inspektor Razali dan Kamaruddin yang bersuhabat kerana menafikan hak mangsa membuat laporan polis bagi menutupi kesalahan jenayah dan ‘pembuli jalanan’.

“Jika kita turut mendiamkan perkara jenayah ini, semakin ramai polis tidak sedar diri, terutama mereka yang menyalahgunakan kedudukan mereka menindas rakyat yang tidak berdosa. Kita juga mendesak agar Ketua Polis Negara menyiasat bagaimana seorang pegawai polis berpangkat Inspektor boleh memandu Ninja King yang bernilai ratusan ribu berbanding dengan gaji yang mereka terima,” kata Citra yang kesal dengan sikap pegawai polis berkenaan.

Bagaimanapun Citra memberi amaran keras agar Inspektor Razali dan Kamaruddin tidak mengganggu mangsa yang akan dikemukakan sebagai saksi dan beliau akan membuat laporan polis bagi pihak mangsa atas layanan ‘buruk’ ketika ingin membuat laporan polis terhadap pegawai berkenaan.

Sumber: Sabahkini.net

Inspektor Yang Terlampau...

Oleh: SALIHIN LADJA MURA

PARTI Keadilan Rakyat (PKR) Silam mendesak Ketua Polis Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan rapi berhubung tindakan seorang pegawai polis, Inspektor Razali yang telah mencemarkan imej PDRM apabila bertindak di luar batasan tatasusila dengan menunjukkan isyarat lucah kepada orang awam.

“Jika orang awam menunjukkan isyarat lucah boleh dipenjara sehingga 20 tahun, kenapa pegawai polis yang menguatkuasa undang-undang tidak dikenakan sebarang tindakan malah cuba dilindungi pegawai yang bertugas di Balai Polis Tawau,” kata Ketua Angkatan Muda PKR Silam, Citra Masadi.

Sehubungan itu, Citra telah membuat laporan polis di Balai Polis Kunak bernombor TD/RPT/0020/2010 yang diterima oleh Lans Koperal Devenran seperti berikut;

“Pada lebih kurang jam 11.30 pagi, 31 Disember 2009, bertempat di rumah saya di Kunak, saya menerima panggilan telefon daripada rakan saya, Amran Ariffin bahawa seorang pegawai polis telah menunjukkan isyarat lucah kepadanya di Batu 11, Jalan Apas, Tawau, ketika beliau ingin membuat pusingan di ‘U-Turn’. Saya menasihati beliau membuat laporan polis dan meminta beliau sms draf laporan polis untuk semakan saya. Namun seorang polis bernama Kamaruddin di Balai Polis Tawau telah melengahkan hasrat Amran membuat laporan polis sebaliknya memanggil tertuduh, Inspektor Razali memujuk Amran agar membatalkan niatnya membuat laporan polis dan menyelesaikan kes tersebut. Lanjutan daripada itu, saya telah menghubungi Wartawan Sabahkini.net, Salihin Ladja Mura dan memaklumkan kes ini yang disiarkan (seperti berkepil). Saya datang ke balai membuat laporan agar polis menyiasat, menangkap dan mendakwa tertuduh di bawah Undang-Undang Jenayah kerana berkelakuan kasar, kurang ajar dan kurang sopan kepada orang awam. Laporan ini juga dibuat terhadap Kamaruddin kerana bersubahat secara malafide melindungi jenayah yang dilakukan oleh Inspektor Razali. Laporan ini juga dibuat agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dan mendakwa Inspektor Razali di bawah Akta Pencegahan Rasuah terutama bagaimana beliau memperolehi sumber kewangan membeli Ninja King SAA9322X sedangkan beliau hanya pegawai rendah yang bergaji kecil. Jika sekiranya kenderaan tersebut milik orang lain, siasatan harus dilakukan kenapa kenderaan tersebut dipinjamkan atau dibenarkan digunakan oleh beliau untuk tujuan membuli pemandu lain di jalanraya dan menyalahguna kuasanya menakutkan orang awam."

Kata Citra, PDRM harus sedar bahawa rakyat Sabah bukanlah mudah diperbodohkan terutama pegawai kanan polis yang gemar ditukarkan ke Lahad Datu, Tungku, Kunak dan Tawau kerana mempunyai peluang mendapat rasuah dan memperolehi hartanah.

“Ada yang mampu membeli Ninja King dan rumah mewah sehingga mereka lupa tanggung jawab mereka menjaga keselamatan dan menghormati pembayar cukai yang membayar gaji mereka dan membolehkan mereka megah dengan pakaian seragam,” ujar Kusnadi yang membidas ramai pegawai polis di Kunak yang terlibat dengan kes perebutan tanah di Tingkayu

Sumber: Sabahkini.net


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia