Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

29 July 2009

MISTERI RUMAH PPRT DI BELAKANG RUMAH ADUN LAHAD DATU?

TIADA siapa menyangka bahawa setelah dua penggal menjadi Wakil Rakyat Lahad Datu dan kini menjawat jawatan Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri, Datuk Datu Nasrun Datu Mansur tidak menyedari terdapat sebuah keluarga miskin tegar kaum Tiong Hua betul-betul berada di belakang rumahnya, di kampung Muhibbah, Lahad Datu, Sabah.

Puan Liew Kon Lan, 63, tinggal di sebuah gubuk buruk yang langsung tidak mempunyai sebarang kemudahan asas bersama dua anak lelakinya, Pang Tain Paw, 44, dan Pang Tiew Loi, 41, menantu dan cucunya.

Krew Sabahkini.net yang bergegas ke lokasi setelah membaca blog Ahli Parlimen Silam, begitu terkejut apabila mendapati rumah penduduk miskin tegar berkenaan hanya dipisahkan oleh sebatang parit monson yang jaraknya hanya 100 meter daripada rumah Nasrun yang juga Ketua UMNO Bahagian Silam.

"Saya tidak tahu sama siapa mahu mengadu kerana saya tidak boleh jalan jauh," ujar Liew yang hanya mampu mengengsot atau membongkok dipapah menantunya yang bisu.

Kisah tragis ini boleh diikuti di dalam blog Ahli Parlimen Silam, http://1silam.blogspot.com

JANGAN YAHUDIKAN FELDA: SALLEH

PERANG.... Rakyat 13 buah kampung memprotes penggalian parit ini yang seolah-olah mengisytiharkan Perang Khandak dengan mereka.

SIKAP tidak profesional pegawai kanan Felda di Sabah menggali parit di sekeliling ladang Felda Sahabat yang bersempadan dengan tanah adat penduduk 13 buah kampung tradisi di Zon Labian menimbulkan kurang senang Ahli Parlimen Malaysia (Silam) dan para penduduk kampung berkenaan.

"Saya menegaskan di sini, hentikan sebarang usaha untuk me'yahudi'kan Felda. Sikap menggali parit besar berkenaan adalah sikap provokatif dan menghina rakyat Sabah yang selama ini bersabar dengan karenah pegawai kanan Felda yang lupa diri dan menyalahguna kuasa mereka," ujar Ahli Parlimen Malaysia, Haji Salleh Haji Kalbi ketika dihubungi melalui telefon.

Tindakan ala Yahudi berkenaan, kata Salleh telah mencetuskan kontroversi sehingga menyebabkan rakyat marah dan benci kepada kerajaan dan wakil rakyat yang enggan membela nasib mereka.

Sehubungan itu, Salleh menggesa Felda menutup semula parit besar yang digali di sekeliling kampung berkenaan kerana perbuatan tersebut akan mencetuskan perbalahan yang berpanjangan dengan pemohon asal tanah berkenaan yang dituduh mencuri buah kelapa sawit Felda.

"Biarlah isu kecurian buah ditangani pihak polis dan bukannya meletakkan undang-undang ditangan mereka sendiri," ujar Salleh yang kesal kerana menuduh penduduk kampung mencuri buah tanpa bukti sama seperti menjatuhi hukuman sebelum perbicaraan.

Salleh turut mendesak agar jalan ke Sekolah Rendah Kebangsaan Lok Buani yang digali parit ditimbus semula bagi membolehkan kanak-kanak sekolah dan guru melalui jalan berkenaan yang hanya sejauh 1.2 kilometer berbanding jalan yang digunakan sekarang sejauh 20 kilometer.

Berita lanjut dapat diikuti di dalam blog beliau http://1silam.blogspot.com


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia