Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

12 September 2009

Nasib Kelapa Tua

Semua orang kenal kelapa tua. Tahu pula gunanya kelapa tua itu. Sangat penting dan sangat berguna kelapa tua ini dalam hidup manusia.

Namun begitu, kewujudannya tidak dipeduli dan tidak diendahkan orang. Kelapa tua tidak pernah menjadi topic perbincangan. Tidak pernah dikaitkan dengan apa-apa isu atau masalah.

Kalaulah kelapa tua ini mempunyai emosi, tidak ramai orang yang akan dapat merasakan dan menyelami perasaannya. Itulah kelapa tua.

Kelapa tua pula tidak pernah susah hati kalau orang tidak mempedulikannya. Dia hanya tergantung di atas pokok dan terbuai-buai bila ditiup angin.

Tapi, lazimnya elok-elok kelapa tua itu tergantung di atas pokoknya sambil menikmati keindahan alam buana ini dari kedudukannya yang tinggi itu, datanglah orang menjoloknya dengan galah yang panjang. Tidak sabar menunggu kelapa tua itu jatuh sendiri. Bukannya selesa kena jolok-jolok macamtu.

Bila tangkainya sudah lemah setelah dijolok beberapa kali, maka gugurlah kelapa tua itu berpusing-pusing ke bumi. Gugur itu pula bukannya rendah. Bukan setakat lima atau sepuluh kaki tapi sampai empat puluh hingga lima puluh kaki. Bunyinya berdentum sampai ke tanah. Aduh! Kalau calang-calang buah, boleh berkecai. Kalau kepala orang, boleh bersepai otak.

Masalah kelapa tua ini tidak terhenti di situ sahaja. Ini baru muqaddimahnya. Dia dikutip dan kulit sabutnya dikoyakkoyak dan dibuang sedikit demi sedikit dengan parang cangkuk. Proses ini bukan sekadar sekali tetak.

Berpuluh-puluh kali parang cangkuk itu menusuk ke dalam kulit sabutnya. Seksanya tak boleh nak cerita. Mula-mula sakit tusukan. Lepas itu sakit dikoyak dan disiat-siat. Ini berterusan sampai tempurung sahaja yang tinggal.

Bila dah sampai ke tempurung, maka tak apalah. Cantik juga rupanya. Keras dan bulat. Tetapi manusia bukan tahu hendak menilai seni yang seperti ini. Tempurung bulat yang cantik itu ditetak pula dengan parang dengan sebegitu kuat hingga terbelah dua di tengah-tengahnya. Maka tersembur dan mengalirlah air jernih dari dalam perutnya dan terdedahlah isinya yang putih bersih.

Bagi kebanyakan kehidupan yang lain, kalau sudah sampai ke tahap ini, maka selesailah riwayat hidupnya. Tetapi bagi kelapa tua, ini baru permulaan. Banyak lagi seksaan yang menanti.

Tak cukup dengan menyemburkan air dari dalam perutnya dan mendedahkan isinya, isinya yang putih bersih itu dipisahkan dari tempurung, diparut dan dikukur pula hingga menjadi lumat. Tempurungnya dibuang. Kadang-kadang di bakar. Bentuk asal kelapa tua sudah tidak ada lagi. Yang tinggal hanyalahisinya yang sudah lumat dikukur dan diparut.

Untuk menambah seksanya lagi, dituang pula air ke dalam isi parut itu, diramas-ramas dan diperah-perah. Alangkah seksanya. Kalau hendak dikirakan, ini sudah terkeluar dari batas-batas perikemanusiaan. Kemudian ia ditapis menjadi santan. Kelapa tua yang dulunya keras dan bulat kini sudah menjadi cecair yang putih.

Setelah itu, minyak dipanaskan dalam belanga. Bawang merah, rempah dan rencah-rencah yang lain ditumis. Bila sudah cukup kuning dituanglah santan tadi ke dalam belanga. Maka berpanasanlah santan itu hingga terkeluar minyaknya. Apabila sudah masak dan bau harumnya merebak keseluruh ceruk rumah, maka orang pun bertanya:

“Gulai apa tu? Sedap sangat baunya?”

Orang di dapur hanya menjawab, “Gulai ikan bawal.”Gulai dapat nama.

Ikan bawal dapat nama.Orang kata, “Oh! Sedap gulai ni.”“Oh! Sedap ikan bawal ni.”

Jasa kelapa tua tenggelam begitu sahaja. Perjalanan dan pengalamannya yang begitu panjang dan menyeksakan dari sebiji kelapa tua di atas pokok yang tinggi hingga ke belanga yang panas berbahang, tidak ada siapa yang ambil kira atau ambil peduli.

Alangkah indahnya kalau kita dapat berjasa seperti kelapa tua ini. Jasa-jasa bukan untuk dipuji dan dipuja. Bukan untuk dikenang atau untuk mendapat nama, tapi untuk ta’abbud kepada Tuhan. Biarlah jasa-jasa kita tidak nampak di mata orang, tapi ada dalam perhatian Tuhan!

08 September 2009

BANTU PENDATANG DAPAT MYKAD KETUA KAMPUNG DIPECAT

Tindakan undang-undang akan diambil termasuk menamatkan perkhidmatan ketua kampung yang didapati terlibat membantu dan mempermudahkan pendatang asing tanpa izin mendapatkan MyKad di Sabah.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Hajiji Noor berkata MyKad merupakan hak istimewa rakyat Malaysia dan tidak layak dimiliki pendatang tanpa izin.

"Kita tidak mahu pendatang tanpa izin memperoleh MyKad ini," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa di sini semalam.

Hajiji berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan timbalan ketua PKR Sabah Kong Hong Ming minggu lepas mengenai wujudnya usaha mendaftarkan pendatang tanpa izin di Kampung Kalabakan Tengah, Tawau bagi mendapatkan MyKad seperti yang disiarkan akhbar tempatan baru-baru ini.

Nota: kes pendatang haram dapat mykad ini telah lama dijalankan. ini rancangan tersusun bertujuan untuk memastikan pendatang haram yang dapat mykad akan mengundi gerombolan. akhirnya warga sabah akan menjadi seperti warga palestin – minoriti di tanah ayer sendiri.

ini bukan kes kecil – ini projek besar gerombolan – nak jadikan kadazan warga minoriti keran kadazan tak nak tunduk dibawah telunjuk gerombolan. ini projek zionis tempatan.

06 September 2009

MERDEKA 52 TAHUN TAPI GAJI RENDAH DARIPADA PTI?

Oleh: MAIL MATHEW

TIDAK terlintas di fikiran bahawa kini negara telah mencapai usia kemerdekaan ke-52 tahun, namun masih terdapat pekerja golongan kolar biru terutamanya para pekerja kilang yang masih belum terbela aras penghidupan mereka dengan sepenuhnya, apabila para pekerja itu mendakwa bahawa mereka masih dibayar gaji RM12.50 sehari, lebih murah daripada gaji pendatang asing tanpa izin.

"Sungguh pun masalah tersebut dibawah tanggung jawab syarikat perladangan ternama itu, tetapi pendedahan itu dilihat ada isu serius  telah dibangkitkan yang  melibatkan kebajikan pekerja itu, yang dirasakan berlaku ketidak adilan baginya," kata Jimmy Jawatah, Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) dalam satu kenyataan di Tenom, pada Sabtu.

"Sudah tentu syarikat perladangan gergasi itu tidak tergugat  kalau sekadar  goncangan itu, walaupun beberapa pendedahan dilakukan oleh para pekerjanya tanpa campur tangan pihak kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia," tambah Jimmy.

Jimmy yang juga Ketua SAPP kawasan Melalap berkata demikian ketika mengulas laporan baru baru ini, mengatakan hampir 100 pekerja kilang merancang berpiket secara aman kerana menuntut kenaikan gaji lebih di mana ketika ini mereka masih dibayar RM12.50 sehari setelah berkhidmat hampir lima tahun.

Bagaimana pun laporan itu menyebut bahawa hasrat para pekerja itu berpiket tidak kesampaian apabila satu pertemuan secara berdialog dengan wakil Majikan syarikat terbabit dan difahamkan bahawa formula penyelesaian sudah terbentuk, namun keputusan mutlak masih bergantung kepada persetujuan syarikat gergasi itu.

Dalam pada itu, Jimmy menggesa pihak kerajaan agar campur tangan mengatasi masalah tersebut kerana ia telah melibatkan masalah kebajikan para pekerja yang mendapat gaji di bawah paras kemiskinan, yang tidak mungkin akan dapat menyara hidup seisi keluarga mereka  dalam keadaan inflasi yang  kini  semakin menghimpit rakyat.

"Saya penuh yakin bahawa niat dan keinginan para pekerja terbabit untuk terus menumpahkan segala tenaga mereka dalam kerjaya itu kalau syarikat terbabit berlaku adil kepada mereka dengan mengenakan pembayaran yang seimbang," kata beliau.

Disebabkan gejala itu tambah Jimmy, menyebabkan ramai golongan remaja menganggur tidak berminat untuk berkerja dengan kilang kerana atas faktor tersebut  dan selain itu jaminan masa depan mereka setelah berkhidmat dengan syarikat seperti itu.

Jimmy kesal dan bersimpati terhadap nasib masa depan golongan pekerja terbabit yang terdiri daripada warga tempatan, dimana Jimmy menyifatkan mereka sebagai mangsa kepada kekejaman manusia yang tidak bertimbang rasa.

Sementara itu difahamkan bahawa Presiden Sabah Plantation Industry Employees Union (SPIEU) Haji Munadi Bakri akan mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan syarikat perladangan gergasi yang berpusat di Semenanjung dalam masa terdekat ini untuk mendapatkan keputusan rasmi.


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia