Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

03 March 2010

PENGETUA, GURU BESAR, PEGAWAI PPD DAN GURU DI SOAL OLEH JPNPP EKORAN ADUAN UMNO NEGERI – laman reformasi

PULAU PINANG - 2 Mac: Seramai 32 guru telah di soal siasat oleh Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang sejak minggu lepas. Soal siasat ini berpunca dari tindakan Umno negeri yang menggunakan jabatan Pelajaran Negeri sebagai salah satu tindakan “menekan” guru-guru yang dianggap sebagai “pembangkang” atau pun “menyokong pembangkang”.Tindakan tidak demokratik ini di lihat cuba kembali di zaman “Mahathirisme” dimana pada ketika itu, umno dianggap sebagai “tuan” kepada yang lain.Hanya ahli Umno sahaja yang boleh bercakap soal politik,hanya ahli Umno sahaja yang boleh berkempen, orang lain,parti lain tidak boleh berkempen.Jika tidak akan di tukar serta merta.

Menurut beberapa guru yang di Tanya oleh Era Pakatan, memberitahu bahawa mereka adalah orang biasa yang berbual sekali dan kadangkala tentang politik, dan adakah ini di anggap sebagai pembangkang?

“Malah kami dapati bahawa Timbalan Pengarah JPN, Ahmad Tarmizi Kamaruddin dan Ketua Sektor Jaminan Kualiti JPNPP, Daud Hasanuddin merupakan 2 orang wakil JPNPP yang bertanggungjawab menyoal kami, malah kami menganggap bahawa mereka adalah menjalankan tugas seperti yang di arahkan Umno negeri.”

“Badan perhubungan Umno Pulau Pinang yang membuat aduan kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (KPPM) dan KPPM yang arah Pengarah JPNPP mengadakan siasatan tidak rasmi itu.,” jelasnya kumpulan terbabit.

Menurut beliau, Pengarah JPN, Ibrahim Mohamad terpaksa bersetuju mengadakan siasatan tidak rasmi tersebut mungkin disebabkan tidak selesa dengan desakan berkali-kali daripada pihak atasan.

Selain itu, ada juga maklumat yang menjelaskan bahawa ekoran keengganan beberapa pengetua,guru besar tidak mahu terbabit dengan program “Umno Juara rakyat” , dimana pihak Umno mahu menggunakan sekolah sebagai tempat untuk mereka menjalankan aktiviti di sekolah , dan ada pengetua dan guru besar yang tidak mahu mengunakan sekolah mereka sebagai tempat untuk menjalankan aktiviti mereka.

“Sebab Umno negeri sendiri banyak kali mendesak Ibrahim Mohamad sebelum ini agar ambil tindakan kepada guru-guru terbabit yang didakwa agen pembangkang di sekolah,” jelas beliau.

Tambahnya lagi, sumber dalaman dalam JPNPP sendiri memberitahu bahawa Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaksa JPN mendapatkan latar belakang keluarga dan ideologi politik kedua-dua ibu dan bapa bagi kesemua guru-guru terbabit.

Menurut maklumat yang di berikan, punca utama ialah bagaimana seorang pion yang mengadu untuk bertukar ke sekolah lain.Namun pertukaran beliau tidak di layan.Dalammasa yang sama apabila tidak di layan beliau berjumpa datuk Shahbudin dan menyatakan bahawa Umno sudah tidak punya kuasa dan pertukaran beliau tidak dilayan. Maka Shahbudin sendiri juga telah mengarahkan agar peon tadi ditukar.Dalam masa yang sama Ahmad Zahid Hamidi yang juga merupakan Pengerusi perhubungan Umno, mengarahkan agar mereka di siasat aktiviti mereka.

“Malah ada Pengetua dan guru besar juga di soal siasat, pegawai PPD juga di soal siasat hanya kerana berbual biasa dengan rakan-rakan berkenaan dengan politik.Apa salahnya berbual tentang politik dan kita bukannya negara diktaktor yang langsung tidak boleh berbual soal politik.

Dalam perkembangan yang lain, beliau menasihatkan JPNPP supaya tidak menganggap mereka sebagai agen pembangkang disebabkan segelintir mereka yang terbabit mempersoal inisiatif Umno memaksa guru-guru menyertai demontrasi anti Lim Guan Eng baru-baru ini, dan ada sesetengah pengetua dan guru besar yang tidak mahu sekolah mereka dijadikan tempat untuk sebarang aktiviti Umno.

“Kami kesal kerana Umno cuba menjadikan sekolah sebagai tempat untuk aktiviti Mereka, malahan memaksa pula orang ramai dan kaum guru hadir bagi menjayakan program mereka.perkara ini tdak pula bersalah bagi mereka,hanya kerana Bn memerintah.Umno adalah parti sebuah parti yang sama sahaja dengan parti lain.Kerajaan adalah rakyat.” Demikian jelas kaum guru yang di temui.

Sementara itu kumpulan terbabit tidak pula bercadang untuk mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap pegawai yang menyoal mereka kerna memahami mereka hanya menjalankan tugas atas arahan Umno .Ini adalah kerana tindakan ini seolah-olah mengganggu privasi dan hak asasi kaum guru, walupun ianya mengganggu emosi mereka ekoran surat panggilan itu datangnya dari bahagian tindakan dispilin JPNPP.

“ Kita tidak pula bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang kerana kita tahu ini bukan arahan sesiapa kecuali perhubungan umno negeri dan walau kita tahu Umno di sebalik semua tindakan ini.Malah tindakan terkebelakang inilah yang menyebabkan makin banyak yang menolak parti tersebut akhir-akhirnya . Malah mungkin ada orang yang bercita-cita hendak menjadi Timbalan Perdana Menteri gamaknya “, kata seorang guru yang terbabit yang mengakui tidak lagi menyokong parti tersebut akhir-akhir ini kerana tidak demokratik dalam tindakan mereka.

28 February 2010

Nota Tukar Tiub

orang Melayu

pagi melopong kena tipu

tengah hari melopong kena kelentong

petang melopong kena torak

malam melangok depan tv kena pukau

tanah sekangkang jadi sekaki

nak bersorak tak ada suara

kampung dah lama tergadai

yang tinggal hanya ketuanan Melayu

nak jual pun sudah tak laku kah kah kah

dulu tnb ialah lembaga letrik negara ini syarikat milik rakyat.

mahafirun swastakan harta rakyat untuk bagi kroni kaya.

paksa tnb beli tenaga leterik dari syarikat kroni.

ini ipp – independent power produceer. ipp jadi orang tengah. orang tengah ini makan duit buta.

dulu lln tak ada orang tengah. kalau untung ertinya rakyat yang untung. sekarang kalau untung masuk dalam saku para kroni.

ini pun orang melayu tak sedar sedar.

kena tipu siang malam

cocok api leterik pada ibu jari mungkin

baru orang melayu menjerit sedar kah kah kah

http://tukartiub.blogspot.com

UMNO JUAL 3,000 EKAR TANAH DI KOTA KLIAS

Oleh: ISMAILY BONGSU

TANAH seluas 3,000 ekar yang terletak di Kampung Nukahan, Kota Klias, Beaufort, Sabah yang dipohon atas nama ‘Imej?’ Sendirian Berhad dan dimiliki empat orang pemimpin politik UMNO telah dijual kepada taukeh Sarawak.

Semasa kerja pembangunan ladang kelapa sawit berkenaan, ramai juga orang kampung berkerja di ladang kelapa sawit milik pemimpin UMNO itu yang sepatutnya menjadi milik orang kampung berkenaan tetapi dirampas pemimpin UMNO yang rakus melalui penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Paling menyedihkan, rupanya empat pemimpin UMNO itu mempunyai niat lain kerana tiga tahun kemudian ladang itu dijual kepada tauke Cina Sarawak dengan harga RM8 juta. Natijahnya semua orang kampung yang bekerja di ladang ini diberhentikan kerana taukeh Cina Sarawak berkenaan mengambil pekerja asing menggantikan khidmat mereka.

Dalam pada itu, seorang pemimpin tempatan, Taufick Ruschi berkata yang berhak ke atas tanah tersebut ialah penduduk sekitar Kampung Nukanan, Kota Klias, Manalan, Laba, Klias Kecil, Kakuro dan Kampung Layung.

“Kalaulah keluasan tanah tersebut diberikan kepada setiap orang penduduk kampung seluas 5 ekar satu keluarga, kemudian tanah yang dimiliki oleh penduduk itu diusahakan secara usahasama dengan agensi swasta kerajaan seperti Felda, Felcra, KPD dan LKTNS, saya fikir masaalah kemiskinan rakyat akan berakhir,” kata Taufick yang yakin rakyat dapat keluar dari kepompong kemiskinan.

Sumber: Sabahkini.net


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia