Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

20 September 2008

16 September
Tanggal 16 September telah pun berlalu, bagi mereka yang menantikan sesuatu peristiwa bersejarah (perubahan tampuk pemerintahan negara) berlaku pada tarikh itu, merasakan ia cuma satu hari biasa yang tidak membawa apa-apa makna.
Bagi saya sebagai Anak Sabah Anak Malaysia, tarikh itu tetap merupakan satu tarikh keramat setiap tahun. Kerajaan berubah atau tidak, siapa pun perdana menteri, 16 September tetap harus diraikan setiap tahun sebagai Hari Malaysia! Harapnya bukan 16 September 2008 sahaja Hari Malaysia diperingati dan dirayakan di Semenanjung seperti yang dilakukan oleh para pendukung Pakatan Rakyat. Semoga ia menjadi acara tahunan yang diraikan di seluruh negara bagi memperingati kelahiran sebuah negara Malaysia yang berdaulat.
Semoga impian melihat perayaan Hari Malaysia yang meriah di seluruh negara akan menjadi kenyataan. Saya berkeyakinan bahawa ia bukanlah impian saya seorang tetapi ia adalah impian seluruh Anak Malaysia yang sedar betapa penting dan bermaknanya tarikh tersebut selain tarikh 31 Ogos.
Politik Sabah
Yong Teck Lee dan SAPP (Parti Maju Sabah) akhirnya telah menunjukkan semangat Malaysia Boleh dengan mengumumkan untuk meninggalkan BN yang semakin rapuh ikatan antara komponennya. Walaupun SAPP tidak menyertai Pakatan Rakyat, yang pastinya BN telah kehilangan dua orang MP di parlimen.
Perbuatan Datuk Yong dan partinya itu walaupun tidak mendapat sokongan sepenuhnya dari timbalan dan naib presiden SAPP, tetap menjadi tamparan hebat kepada BN, lebih-lebih lagi untuk menghadapi pilihanraya kecil Pensiangan.
Insya Allah, jika ada kelapangan saya akan turun ke Pensiangan bagi melihat secara langsung perjalanan kempen pilihanraya di sana nanti.

No comments:

Post a Comment


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia