Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

24 January 2010

Masihkah Anda Ingat Kes Kehilangan Enjin F-5E?

Enjin jet Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hilang telah "dihilangkan" dengan tercetusnya kontroversi penggunaan kalimah "Allah", sebermulanya tahun 2010.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), Azmi Khalid (gambar kanan) menggilap ingatan rakyat Malaysia terhadap isu ini, apabila memanggil mesyuarat untuk mendengar taklimat daripada Kementerian Pertahanan berhubung prosedur penyelenggaraan kelengkapan tentera.

Walau bagaimanapun, beliau enggan mengulas secara mendalam, malah meminta agar "jangan membuat kesimpulan terlebih dahulu", apabila diajukan soalan sama ada Perdana Menteri Najib Abdul Razak, yang juga Menteri Pertahanan ketika kejadian itu berlaku, akan dipanggil untuk menghadap PAC.

Bahkan, Azmi Khalid berterus terang bahawa pihaknya tidak akan memanggil pihak-pihak tertentu untuk menghadiri mesyuarat ini, sebaliknya menyerah kepada Kementerian Pertahanan untuk mengaturkan segala-galanya.

Analisis Gong Zheng Bao

Kehilangan enjin jet yang bernilai kira-kira 100 juta ringgit Malaysia ini digemparkan pada hujung tahun 2009, bagaimanapun berakhir dengan pendakwaan terhadap seorang sarjan dan seorang pengarah syarikat sahaja di mahkamah, pada 6 Januari tahun ini.

Satu analisis yang tersiar di Gong Zheng Bao, atau Suara Keadilan edisi bahasa Cina (keluaran 15-30 Januari 2010), telah menyenaraikan 10 soalan yang tidak terjawab sehingga kini berhubung misteri kehilangan dua enjin jet pemintas F-5E TUDM ini. Antaranya,-

1. Iran menyelidik model pesawat F-5 ini mulai tahun 1995. Model asal ini ditampilkan buat kali pertama pada Julai 2004, malah cubaan penerbangan dilakukan pada September 2007. Menurut laporan, enjin jet TUDM hilang pada tahun 2007, iaitu tahun yang sama dengan cubaan penerbangan yang berjaya di Iran. Persoalannya, apakah ada hubungan antara kedua-duanya?

2. Setelah isu kehilangan enjin jet ini terdedah, Amerika Syarikat meminta agar laporan dikemukakan. Menteri Pertahanan Malaysia pula menjawab bahawa laporan akan diserahkan. Persoalannya, mengapa Amerika Syarikat begitu cemas dengan kes kehilangan ini, dan mengapa pula Menteri Pertahanan "cukup bekerjasama" kali ini?

3. Pendedahan ini dilakukan lidah rasmi, iaitu Berita Harian dan New Straits Times. Perkara ini cukup meragukan, memandangkan pendirian kedua-dua akhbar ini amat konservatif, dan biasanya hanya melaporkan apa yang positif terhadap kerajaan. Persoalannya, mengapa pula media ini membuka pekong di dada kerajaan?

4. Sekali imbas, kejadian ini berlaku pada tahun 2007. Mengapa Berita Harian dan New Straits Times memilih untuk mendedahkan kejadian ini dua tahun kemudian, apabila orang sudah tidak ada pada tempatnya? Bahkan, wartawan New Straits Times mendedahkan kejadian ini setelah menemuramah Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi (gambar kanan), selepas tamatnya persidangan mesyuarat Dewan Rakyat musim ini. Persoalannya, mengapa wartawan tidak mengajukan soalan ini dalam tempoh ketika dewan rakyat bersidang?

5. Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi adalah orang kanan Perdana Menteri Najib Abdul Razak, yang sepatutnya tidak akan mengaibkan PM dengan mendedahkan skandal yang berlaku ketika zaman beliau menerajui kementerian tersebut. Namun, setelah Zahid Hamidi melontarkan sesuatu yang menggemparkan, berita ini pula dikendalikan secara sambil lalu. Persoalannya, apakah tujuan beliau sebenarnya?

6. Kedua-dua Menteri Pertahanan dan Perdana Menteri tetap menafikan penglibatan pegawai tinggi dalam kerajaan atau TUDM dalam kejadian ini. Tetapi, dari peringkat mengeluarkan enjin, mencari pembeli sehinggalah dibawa ke luar negeri, kesemuanya memerlukan tandatangan pegawai tinggi sebagai lampu hijau. Malah, pembelian dan penjualan enjin jet yang sebesar ini semestinya akan menarik perhatian perisik antarabangsa. Persoalannya, apakah pegawai bawahan dapat bertahan untuk menanggung risiko yang sebesar ini? Betulkah tiada pegawai tinggi yang terlibat?

7. Penyelenggaraan pesawat dipertanggungjawabkan kepada syarikat tempatan. Jadi, semua kerja penyelenggaraan dilakukan di dalam negara. Menurut laporan Berita Harian pada 28 Disember 2009, syarikat penyelenggara pesawat mudah menggunakan sesebuah pengkalan tentera, malah tidak perlu membuat pengisytiharan kastam ketika dibawa keluar negara. Tetapi, kelengkapan tentera adalah maklumat sulit untuk negara. Persoalannya, sejauh manakah benarnya kejadian enjin hilang ini hanya melibatkan Kementerian Pertahanan, tanpa melibatkan kementerian yang lain?

8. Menteri Pertahanan mendakwa bahawa enjin jet telah diseludup ke Amerika Selatan pada 20 Disember 2009, dan dilaporkan oleh Berita Harian. Pada 4 Januari 2010, Peguam Negara, Abdul Gani Patail (gambar kiri) pula mengumumkan bahawa enjin jet yang hilang telah diseludup ke Uruguay.

Perbincangan di alam siber pula menyatakan bahawa model pesawat F-5 ini adalah pesawat utama yang digunakan di dunia Barat, semasa zaman perang dingin pada tahun 1980-an. Pembelinya hanya Malaysia, Singapura, Korea, Taiwan dan Iran. Menurut laman tentera China, Argentina sudah tidak menggunakan model pesawat ini sejak tahun 1990-an. Malah, Singapura, Taiwan dan Korea juga merancang agar model pesawat ini tidak digunakan lagi. Persoalannya, apakah benar enjin ini telah diseludup ke Amerika Selatan?

9. Pasaran enjin pesawat terbatas kepada Kementerian Pertahanan negara, dan hanya Kementerian Pertahanan yang mampu menampung kos penyelenggaran pesawat ini. Jadi, pembeli hanya akan mengangguk apabila enjin telah melalui ujian keselamatan. "Jual-beli" sebesar ini hanya akan dicapai apabila kedua-dua pihak saling mempercayai. Persoalannya, bagaimana sindiket jenayah melakukannya?

10. Ahli parlimen Indera Mahkota-PKR, Azan Ismail pernah mempertikaikan mengapa Laporan Audit Negara 2008 tidak merangkumi laporan dari Kementerian Pertahanan? Ketua Audit Negara Malaysia, Haji Ambrin bin Buang menjawab pihaknya tidak menerima laporan daripada Kementerian Pertahanan. Apa yang berlaku di sebaliknya?

GULA DIRAMPAS APMM UNTUK DILELONG?

Oleh: IBRAHIM SAHING

BELUM pun sampai 24 jam Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) menangkap sebuah kumpit ML Menham yang sarat muatan 175 tan gula pasir yang sedang dalam perjalanan menuju Zamboanga, Filipina daripada Pelabuhan Barter Trade Sandakan, berdekatan Pulau Berhala, Sandakan; Pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) sudah merundingkan bagaimana untuk melupuskan gula yang dirampas APMM.

Apakah jenaka yang dimainkan oleh APMM, KPDNK, Pasukan Gerak Marin (PGM) apabila ramai peniaga lintah darat mula mengerumuni gula yang dirampas APMM dan diserahkan kepada KPDNK untuk siasatan dan tindakan lanjut.

Memandangkan Jabatan Kastam dan Eksais Di Raja telah mengeluarkan Deklarasi Kastam (dengan apa cara sekalipun) maka KPDNK hanya mentertawakan APMM yang menangkap gula yang akan menjadi milik mereka jika dilupuskan untuk ditender kepada pembeli lain termasuk penyeludup berkenaan.

Oleh kerana itu, seorang lelaki Cina yang hanya dipanggil sebagai ‘Taukey’ sanggup membelanja 13 orang pegawai KPDNK Sandakan termasuk seorang yang memakai Uniform makan tengah hari di sebuah restoran di Sandakan.

Ketika sedang menjamu selera, kelihatan seorang ‘Macai’ sedang mengisi borang KPDNK dan seorang wanita sedang melayan seorang Pegawai Kanan KPDNK, manakala pegawai lain sedang menikmati makanan dengan penuh lahap tanpa mempedulikan apa yang dirundingkan ketua mereka dengan ‘Taukey’ berkenaan.

“Saya mau lima tan saja boss!,” kata Taukey berkenaan kepada seorang pegawai yang hanya tersenyum apabila dipanggil ‘Boss’ ketika Taukey tersebut menyebut perkataan gula yang dirampas APMM dan kapal ML Menham semasa asyik bercerita dan memerhati seorang lelaki mengisi beberapa keping borang sebelum menyerahkannya kepada pegawai berkenaan beserta satu sampul surat yang dipercayai mengandungi wang.

Apakah pejabat KPDNK Sandakan sudah ditutup sehingga mereka terpaksa beroperasi di sebuah restoran atau mahu menghilangkan jejak jika dibuat secara terbuka dan di tempat yang terbuka?

Sehingga kini, KPDNK belum membuat sebarang sidang akhbar berhubung penangkapan gula yang cuba diseludup keluar menggunakan Deklarasi Kastam yang dikhuatiri palsu kerana sejak dua minggu lalu tidak ada walau sebuah kumpit belayar di Perairan Sandakan setelah kes Barter Trade dibongkar Sabahkini.net.

Mengikut sumber dalaman, gula berkenaan akan dirampas daripada ML Menham dan dilelong kepada beberapa pemborong yang telah menyerahkan ‘envelop’ kepada pegawai KPDNK. Tidak kurang juga ada pihak yang mendakwa gula tersebut dikembalikan kepada Sunrise (M) Sdn.Bhd atas arahan seorang Tan Sri yang berpengaruh!

Apakah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih mengantuk dan tertidur kerana mereka masih teragak-agak untuk bertindak tanpa ‘arahan’ pihak atasan yang merupakan kenalan rapat Tan Sri berkenaan?

sabahkini.net


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia