Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

23 August 2008

Zakat Fitrah Sabah Tertinggi di Malaysia

Zakat fitrah di Sabah mungkin yang tertinggi di negara ini selepas Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) menetapkan kadar RM7.70 bagi setiap umat Islam yang bermastautin di negeri ini. Pengerusi MUIS, Datuk Syed Abas Syed Ali berkata, kadar tersebut berasaskan sukatan 2.7 kilogram beras yang dimakan oleh majoriti penduduk Sabah itu meningkat RM2.50 berbanding RM5.20 seperti yang ditetapkan tahun lalu. ``Kadar ini adalah sesuai dengan keadaan semasa termasuk peningkatan harga minyak, barangan makanan termasuk beras serta kos pengangkutan,'' katanya pada sidang akhbar di Wisma MUIS, di sini hari ini. Sebelum ini beberapa negeri mengumumkan kadar zakat masing-masing yang turut meningkat berbanding tahun lalu. Kadar zakat fitrah bagi negeri Melaka ditetapkan RM6.30, Pahang (RM7.30), Kedah (RM7) dan Perlis (RM6). Syed Abas berkata, dengan peningkatkan kadar zakat fitrah itu, pihaknya menyasarkan jumlah kutipan pada tahun ini kira-kira RM7.5 juta berbanding RM5.03 juta tahun lalu. Menurut beliau, MUIS melantik 31 amil di bawah majlis tersebut serta 1,900 amil tambahan untuk membantu mengutip zakat fitrah di seluruh negeri sepanjang bulan Ramadan nanti. Katanya, setiap mereka akan dibekalkan dengan kad kuasa bagi mengelak daripada tindakan pihak tidak bertanggungjawab menipu orang ramai dengan mengutip zakat secara tidak sah. ``Saya juga menyeru kepada semua amil agar menganggap tugas ini sebagai satu amanah Allah dan Rasulnya dan umat Islam keseluruhannya. Jauhkan diri daripada menjadikan tugas ini sebagai medan untuk mengaut keuntungan duniawi. ``Kita juga berharap para amil mempunyai sikap yang telus dan jujur dalam melaksanakan pungutan zakat ini demi memelihara keutuhan institusi zakat serta imej MUIS sendiri,'' katanya. Beliau memberitahu, pembayaran zakat fitrah tahun lalu melibatkan 976,621 orang meningkat 61,476 pembayar berbanding 915,145 orang atau 6.72 peratus berbanding tahun 2006. Jelas beliau, sepanjang tahun lalu, pihaknya mengagihkan zakat kepada lapan kategori penerima berjumlah RM18.8 juta dan pada bulan Ramadan sahaja sebanyak 24,848 terdiri daripada golongan fakir, miskin dan mualaf menerima agihan masing-masing. ``Pada tahun ini, kita memperuntukkan sebanyak RM5.5 juta untuk diagihkan kepada fakir, miskin dan mualaf bagi memastikan mereka turut dapat membuat persiapan menyambut 1 Syawal dalam keadaan selesa dan gembira seperti orang lain,'' katanya. Mengenai pelantikan amil tambahan, beliau berkata, mereka adalah terdiri daripada pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS), penjawat awam, imam, ketua kampung, pemimpin masyarakat dan golongan orang perseorangan. Tambah beliau, mereka akan turut dibekalkan dengan resit rasmi zakat fitrah mengikut zon masing-masing dan MUIS akan menjalankan pemantauan bagi membanteras kegiatan amil yang tidak bertauliah
Sumber: Sabah-kita.net

Minyak oh minyak

Harga petrol RON97 turun 15 sen Kerajaan mengumumkan penurunan harga runcit petrol RON97 sebanyak 15 sen kepada 2.55 sen seliter berkuatkuasa hari ini. Pada masa ini, harga minyak petrol RON97 adalah RM2.70 seliter. Manakala harga runcit petrol RON92 akan dikurangkan sebanyak 22 sen iaitu daripada RM2.62 seliter kepada RM2.40 seliter. Harga diesel pula diturunkan 8 sen, daripada RM2.58 kepada RM2.50 seliter. Penurunan harga bahan bakar itu berkuatkuasa mulai tengah malam ini. Pengumuman tersebut dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam satu kenyataan semalam.
Berikut adalah kenyataan penuh beliau: Jemaah Menteri hari ini telah mengambil keputusan untuk mempercepatkan tarikh penguatkuasaan pelarasan harga petrol baru. Keputusan ini diambil setelah mengambil kira penurunan harga minyak dunia sejak beberapa minggu kebelakangan ini serta peningkatan kadar inflasi ke tahap lebih tinggi pada bulan Julai 2008. Sehubungan itu, Kerajaan ingin mengumumkan bahawa harga runcit petrol RON97 akan dikurangkan sebanyak 15 sen iaitu daripada RM2.70 seliter kepada RM2.55 seliter. Pada masa yang sama, harga runcit petrol RON92 akan dikurangkan sebanyak 22 sen iaitu daripada RM2.62 seliter kepada RM2.40 seliter. Harga-harga berkenaan ditentukan dengan mengambil kira harga sebenar petrol daripada 1 Ogos 2008 hingga 21 Ogos 2008, serta penetapan subsidi 30 sen seliter, untuk kedua-dua RON97 dan RON92. Di samping itu, Kabinet juga mengambil keputusan untuk mengurangkan harga runcit diesel sebanyak 8 sen seliter, iaitu daripada RM2.58 seliter kepada RM2.50 seliter. Berdasarkan harga RM2.50 seliter ini, subsidi yang ditanggung oleh Kerajaan untuk diesel ialah sebanyak 50 sen setiap liter. Pelarasan harga runcit petrol dan diesel ini akan berkuatkuasa mulai esok, 23 Ogos 2008. Sebagaimana yang diumumkan hari ini, Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi bulan Julai 2008 berbanding Julai 2007 meningkat pada kadar 8.5 peratus. Adalah menjadi harapan Kerajaan agar pengurangan harga petrol dan diesel ini akan dapat membantu meringankan beban pengguna serta mengurangkan tekanan inflasi, terutamanya kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Keputusan Kerajaan ini juga dibuat berdasarkan perkembangan ekonomi semasa. Pada 1 Ogos 2008, Kerajaan telah mengumumkan bahawa harga runcit petrol sehingga akhir tahun ini akan diselaraskan pada 1 haribulan setiap bulan, dengan penetapan subsidi 30 sen seliter. Namun, formula pelarasan harga pam ini hanya akan dilaksanakan sekiranya harga runcit bagi petrol kurang daripada RM2.70 seliter. Sekiranya harga pasaran bagi petrol melebihi RM2.70 seliter, maka harga akan tetap berada pada RM2.70 seliter.

Lambunau Kembali Bersuara!!

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum, Selamat Sejahtera pada semua saudara dan sahabat pengunjung laman blog ini. Saya meminta maaf kerana telah membuatkan blog ini terbiar selama lebih dua bulan. Bukan kerana kecewa, atau ketandusan idea, tetapi sebagai manusia biasa saya tidak dapat lari dari menghadapi masalah. InsyaAllah blog ini tidak akan terbiar berkubur walaupun saya tidak lagi dapat menulis sekerap waktu dahulu. Alhamdulillah, hari ini saya dapat lagi menulis walaupun mungkin tidak ada sesiapa lagi yang mengunjungi blog ini setelah sekian lama terbiar sepi. Setelah agak lama tidak masuk ke alam siber, menulis di blog ini, membaca tulisan-tulisan di blog-blog sahabat blogger yang lain, saya terasa kerugian yang amat sangat kerana ketinggalan banyak isu untuk di ulas dan tidak dapat memberikan pandangan dan idea saya seperti selalunya..

Saya juga mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada sahabat blogger yang lain kerana masih meletakkan blog ASAM-Lambunau ini dalam link blog mereka walaupun blog ini telah lama tidak aktif. Nampaknya semakin ramai anak-anak Sabah yang telah membina laman blog sendiri dengan pandangan dan idea masing-masing yang tersendiri. Apa pun pandangan dan luahan, yang pastinya semua mahukan kebaikan dan kemakmuran kepada negeri Sabah yang tercinta, teruskan perjuangan. Tulislah apa sahaja yang anda fikirkan demi kebaikan selagi tidak menggugat keamanan dan perpaduan rakyat Sabah khasnya, dan Malaysia keseluruhannya..


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia