Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

22 November 2009

POLIS DALANGI SIJIL ANAK NEGERI PALSU?

Oleh: HAFIZ JAMAIL www.sabahkini.net

ISU penggunaan Sijil Anak Negeri telah menambah hangatkan senario politik Negeri Sabah apabila pada 17 November 2009 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekong, Datuk Samsudin Yahya, membangkitkannya di Dewan Undangan Negeri Sabah.

Sabah negeri di bawah bayu yang belum lagi reda dengan isu penggunaan kad pengenalan dikeluarkan kepada kaum pendatang daripada Filipina dan Indonesia kini telah dikejutkan lagi dengan isu sijil anak negeri yang kesahihannya diragui.

Pihak Polis bersama beberapa agensi lain termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) digesa supaya menyiasat Adun Sri Tanjung, Jimmy Wong Sze Pin yang didakwa oleh Ahli Dewan Undangan negeri Kawasan Sekong sebagai penipu kerana memiliki Sijil Anak Negeri yang kesahihannya meragukan demikian kenyataan, dibuat oleh Samsudin yang disiarkan di muka depan akhbar New Sabah Times, memberi gambaran peri pentingnya isu tersebut yang telah lama menghantui rakyat sabah.

Penggunaan Sijil Anak Negeri dimiliki oleh golongan yang tidak berhak memilikinya bukan masalah baru kepada rakyat Sabah. Pengeluarannya telah dibekukan di era Kerajaan Parti Berjaya memerintah disebabkan adanya penyalahgunaankuasa dalam proses pengeluarannya.

“Sebagai formula memelihara hak kaum anak negeri daripada terjejas akibat pengeluarannya yang didalangi segelintir Ketua Daerah dan Ketua Anak Negeri tidak bertanggungjawab, Kerajaan Parti Berjaya telah membekukan pengeluarannya sejak tahun 1983,” demikian kenyataan yang pernah dibuat bekas Ketua Daerah Sandakan, OKK Hassnar Hj Ebrahim.

Ramai daripada kalangan pemimpin masyarakat Sabah pernah menyoal penggunaan sijil anak negeri palsu tetapi setiap kali isu tersebut dimatikan begitu saja menyebabkan sebilangan besar rakyat Sabah daripada keturunan anak negeri menerima nasib ibarat sudah jatuh ditimpa tangga.

Padah kesan penggunaannya ramai kaum anak negeri telah hilang tanah milik mereka yang dikeluarkan geran taraf Native Title kerana geran mereka diambil oleh golongan taukeh- taukeh yang ada hubungan dengan kakitangan diJabatan Tanah dan Ukur.

Walaupun ianya merupakan satu jenayah dan seorang Menteri BN pernah memberi jaminan kepada rakyat bahawa mereka yang menggunakan sijil anak negeri palsu akan diserah kepada Polis tetapi sehingga kini tidak ada satupun dari kalangan mereka yang memiliki dan menggunakan sijil anak negeri yang kesahihannya diragui telah diheret dan didakwa ke mahkamah untuk diadili.

“Keengganan anggota PDRM menyiasat dan mengambil tindakan ke atas aduan kaum anak negeri terhadap golongan yang memiliki sijil anak negeri yang kesahihannya diragui adalah punca penggunaan sijil anak negeri palsu berleluasa di Sabah” ujar Zainuddin Hasssan, ketua Penerangan AMK negeri Sabah.

“AMK menyeru Kerajaan BN jika mereka tulus hendak memperjuangkan hak kaum anak negeri yang kini tertindas akibat penggunaan Sijil Anak Negeri yang dikeluarkan kepada mereka yang tidak berhak, jangan hanya tumpu kepada pemilikan sijil sedemikian oleh pemimpin pembangkang sahaja. Banyak Taukeh- taukeh proksi BN dan UMNO telah merampas ribuan ekar Tanah orang kampung dengan mengunakan Sijil Anak Negeri serupa! Apakah mereka diberi kekebalan dan imuniti daripada kerajaan dan tidak boleh diambil tindakan Undang-Undang?” tambah Zainuddin.

Sabahkini.net telahpun menyiarkan tindakan seorang wanita berbangsa Sungai daripada daerah Kinabatangan, Rosmina Binti Nazry, melaporkan kepada Polis akan perbuatan seorang wanita berbangsa Cina tetapi memiliki serta menggunakan satu sijil Anak Negeri yang tidak ada rekod di Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu. Malangnya aduan Rosminah Nasry kepada Polis tidak langsung disiasat oleh Polis walaupun telah diadu secara rasmi di Balai Polis daerah Sandakan.

Sehubungan itu, Zainuddin mencabar Kerajaan BN dan Polis, SPRM agar jangan berat sebelah hanya kerana terdapat sijil yang dimiliki oleh seorang ahli pembangkang sahaja. Terdapat ramai golongan taukeh-taukeh dari Sabah yang menyokong Barisan nasional juga memiliki sijil yang kesahihannya diragui tetapi enggan diambil tindakan oleh kakitangan Kerajaan BN Sabah walaupun aduan demi aduan telah dibuat.

“Siasat semua laporan yang pernah dibuat oleh kaum anak negeri Sabah kalau memang PDRM jujur hendak menangani perkara ini dan bukan menangguk di air keruh untuk mencari untung peribadi, “ tambah Zainudin lagi.

No comments:

Post a Comment


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia