Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

23 August 2008

Zakat Fitrah Sabah Tertinggi di Malaysia

Zakat fitrah di Sabah mungkin yang tertinggi di negara ini selepas Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) menetapkan kadar RM7.70 bagi setiap umat Islam yang bermastautin di negeri ini. Pengerusi MUIS, Datuk Syed Abas Syed Ali berkata, kadar tersebut berasaskan sukatan 2.7 kilogram beras yang dimakan oleh majoriti penduduk Sabah itu meningkat RM2.50 berbanding RM5.20 seperti yang ditetapkan tahun lalu. ``Kadar ini adalah sesuai dengan keadaan semasa termasuk peningkatan harga minyak, barangan makanan termasuk beras serta kos pengangkutan,'' katanya pada sidang akhbar di Wisma MUIS, di sini hari ini. Sebelum ini beberapa negeri mengumumkan kadar zakat masing-masing yang turut meningkat berbanding tahun lalu. Kadar zakat fitrah bagi negeri Melaka ditetapkan RM6.30, Pahang (RM7.30), Kedah (RM7) dan Perlis (RM6). Syed Abas berkata, dengan peningkatkan kadar zakat fitrah itu, pihaknya menyasarkan jumlah kutipan pada tahun ini kira-kira RM7.5 juta berbanding RM5.03 juta tahun lalu. Menurut beliau, MUIS melantik 31 amil di bawah majlis tersebut serta 1,900 amil tambahan untuk membantu mengutip zakat fitrah di seluruh negeri sepanjang bulan Ramadan nanti. Katanya, setiap mereka akan dibekalkan dengan kad kuasa bagi mengelak daripada tindakan pihak tidak bertanggungjawab menipu orang ramai dengan mengutip zakat secara tidak sah. ``Saya juga menyeru kepada semua amil agar menganggap tugas ini sebagai satu amanah Allah dan Rasulnya dan umat Islam keseluruhannya. Jauhkan diri daripada menjadikan tugas ini sebagai medan untuk mengaut keuntungan duniawi. ``Kita juga berharap para amil mempunyai sikap yang telus dan jujur dalam melaksanakan pungutan zakat ini demi memelihara keutuhan institusi zakat serta imej MUIS sendiri,'' katanya. Beliau memberitahu, pembayaran zakat fitrah tahun lalu melibatkan 976,621 orang meningkat 61,476 pembayar berbanding 915,145 orang atau 6.72 peratus berbanding tahun 2006. Jelas beliau, sepanjang tahun lalu, pihaknya mengagihkan zakat kepada lapan kategori penerima berjumlah RM18.8 juta dan pada bulan Ramadan sahaja sebanyak 24,848 terdiri daripada golongan fakir, miskin dan mualaf menerima agihan masing-masing. ``Pada tahun ini, kita memperuntukkan sebanyak RM5.5 juta untuk diagihkan kepada fakir, miskin dan mualaf bagi memastikan mereka turut dapat membuat persiapan menyambut 1 Syawal dalam keadaan selesa dan gembira seperti orang lain,'' katanya. Mengenai pelantikan amil tambahan, beliau berkata, mereka adalah terdiri daripada pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS), penjawat awam, imam, ketua kampung, pemimpin masyarakat dan golongan orang perseorangan. Tambah beliau, mereka akan turut dibekalkan dengan resit rasmi zakat fitrah mengikut zon masing-masing dan MUIS akan menjalankan pemantauan bagi membanteras kegiatan amil yang tidak bertauliah
Sumber: Sabah-kita.net

5 comments:

 1. Assalamualaikum tuan sihat sudah kau tuan?? sekali aku terbaca rupe-rupenya ada sudah pembaharuan di dalam blog mu ni tuan,, bah kalau ok sudah kau ni mari lah kita bersuara sekali lagi,,,

  HIDUP ASALAM LAMBUNAU!!!!! hehehe,,

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah, saya sihat.. Minta maaf kepada bayumurni yang setia menjadi pengunjung tetap blog ini walaupun lama terbiar tanpa 'update'..

  ReplyDelete
 3. salam tuan...

  bawa saja beras kepada amil atau sapa saja asnaf 8 yang kita jumpai untuk bayar fitrah. Kalau beras nasional yang selalu di makan bawa saja beras itu bah.

  Allah yang menilai.

  ReplyDelete
 4. [url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
  [b]history educational software, [url=http://firgonbares.net/]academic discounted software[/url]
  [url=http://firgonbares.net/][/url] how to price software as windows xp product key
  academic discount software [url=http://firgonbares.net/]buy accounting software[/url] cheap softwares review
  [url=http://firgonbares.net/]Pro 9 Advanced[/url] buy cheap adobe software
  [url=http://firgonbares.net/]adobe trial software[/url] 2009 Mac Parallels
  buy side software [url=http://firgonbares.net/]quarkxpress passport 7 vista[/b]

  ReplyDelete
 5. [url=http://vonmertoes.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
  [b]buying used software, [url=http://hopresovees.net/]to buy spss software[/url]
  [url=http://bariossetos.net/][/url] sale my software gold prices software
  kaspersky activation key [url=http://vonmertoes.net/]downloadable software applications[/url] downloadable software
  [url=http://hopresovees.net/]buy adobe software online[/url] cheap software directory
  [url=http://bariossetos.net/]2008 oem software[/url] adobe photoshop cs3 brushes
  www cheap software [url=http://vonmertoes.net/]Titanium Pro Mac[/b]

  ReplyDelete


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia