Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

26 September 2008

BPR DIGESA SIASAT PENDEDAHAN DATUK RAYMOND TAN

(Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) ingin merujuk pendedahan Datuk Raymond Tan bekas Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) yang dilaporkan oleh Malaysiakini pada 22 September 2008 mengenai campurtangan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya Datuk Seri Yong Teck Lee Presiden SAPP ditahan oleh pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) berikutan keputusan SAPP untuk melancarkan undi tidak percaya ke atas Perdana Menteri beberapa bulan yang lepas. Pendedahan tersebut, sekiranya didapati benar, pastinya amat mengejutkan rakyat. Ini berikutan sebelum ini Abdullah acapkali menegaskan bahawa beliau tidak pernah mencampuri sebarang urusan penyiasatan oleh mana-mana badan penguatkuasa negara malah berusaha untuk menjadikan badan-badan tersebut bebas dari sebarang campurtangan pihak pemerintah. Justeru, bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dibaca, ratusan laporan rasuah yang pernah dikemukakan oleh AMK dan komponen Pakatan Rakyat lainnya ‘dibakul-sampahkan’ BPR biarpun ia mempunyai bukti dan melibatkan kepentingan rakyat terbanyak. Sebaliknya kes-kes meskipun tidak mempunyai asas, asal saja ianya melibatkan Pakatan Rakyat, BPR akan bertindak sepantas kilat. Pendedahan Raymond ini, sekaligus membuktikan bahawa dakwaan juak-juak Umno-BN bahawa Abdullah komited dan ikhlas memerangi rasuah adalah sesuatu yang tidak masuk dek akal. Ia juga secara tidak langsung membenarkan syak wasangka rakyat Malaysia mengenai campurtangan pihak-pihak tertentu di dalam kes-kes rasuah di negara ini. Sehubungan itu AMK menuntut supaya Abdullah memberikan penjelasan segera mengenai pendedahan Raymond tersebut kerana ianya menimbulkan persoalan yang munasabah mengenai campurtangan Perdana Menteri di dalam kes-kes tertentu. AMK juga menuntut penjelasan yang sewajarnya dari pihak BPR terhadap pendedahan yang dibuat oleh Raymond yang juga merupakan Timbalan Ketua Menteri Sabah. Sumber: www.politictoday.com

1 comment:


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia