Assalamualaikum, Selamat Datang

Tanpa Sabah, Wujudkah Malaysia?

Paparan dalam blog ini tidak berniat untuk menghasut atau membuat sebarang provokasi melainkan sekadar untuk memperjuangkan keadilan dan menentang sebarang bentuk penindasan atau diskriminasi terhadap anak-anak Sabah daripada mana-mana pihak.

Anak Sabah Anak Malaysia

"Barangsiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian ia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga". (HR Al Bukhari)

05 May 2008

Hishamudin dan PnP

Lega rasanya dapat menjengah ke blog ini walaupun sebentar setelah semalam langsung tidak berpeluang melakukannya.
Semasa menonton buletin utama tv3 malam tadi, saya tertarik mengenai Menteri Pelajaran Malaysia, Datuk Seri Hishamudin Tun Hussein yang nampak sangat tidak tahu apakah makna PnP yang disebut sendiri oleh beliau. Beliau mentakrifkan singkatan itu sebagai pengajaran dan pendidikan setelah kelihatan berfikir sejenak, itu bukan perbuatan tersasul kerana orang yang tersasul tidak akan berhenti berkata-kata untuk berfikir. Bagi yang mungkin tidak mengetahui, PnP itu merujuk kepada proses Pengajaran dan Pembelajaran.
Sebagai individu yang bertanggungjawab terhadap kementerian pelajaran untuk penggal yang kedua, secara peribadi saya merasakan tidak sepatutnya beliau tidak mengetahui makna singkatan yang menjadi nadi utama sistem pelajaran di negara kita.
Mungkin ada yang melihat dan menganggap ini sebagai sesuatu yang remeh tetapi sebenarnya ia mencerminkan sikap tidak ambil tahu menteri terhadap hal ehwal kementeriannya sendiri. Lebih elok sebenarnya beliau tidak payah menjelaskan apa itu PnP kerana wartawan pun tidak bertanya apa itu PnP, beliau pun tidak perlu malu.

No comments:

Post a Comment


“Agar kita tidak dilupai bila telah mati dan kereputan, tulislah sesuatu yang berfaedah untuk dibaca atau buatlah sesuatu yang berfaedah untuk ditulis”.

Hakikat Satu Malaysia

Hakikat Satu Malaysia